Nieuwe bedragen schadevergoeding onterecht vastzitten in voorarrest
J. van Breukelen 2 reacties

Vanaf 1 maart 2021 gelden er nieuwe bedragen die de rechter zal toekennen als schadevergoeding voor onterecht vastzitten in voorarrest.

In dit dit artikel staat alles over de schadevergoeding die u kunt eisen als u in voorarrest hebt vastgezeten op het politiebureau of in een huis van bewaring, en u later voor die zaak bent vrijgesproken of wanneer de zaak is geseponeerd.

De bedragen die u kon krijgen als schadevergoeding voor onterecht vastzitten waren al jaren hetzelfde. Namelijk € 80,00 voor een dag in de gevangenis, en € 105,00 euro voor elke dag op het politiebureau, in beperkingen of in een extra beveiligde inrichting.

Op 1 februari jl. heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) besloten deze bedragen te verhogen. Voor verzoekschriften die na 1 maart 2021 worden ingediend, worden bedragen gehanteerd van € 100,00 voor een dag in reguliere detentie, en € 130,00 euro voor elke dag op het politiebureau of onder verzwaarde detentieomstandigheden.

Ook zijn de bedragen verhoogd voor het indienen van het verzoek om schadevergoeding voor onterecht vastzitten. Dit was al jaren € 280,00 respectievelijk € 550,00. Het hoge bedrag gold voor een behandeling van het verzoek op de zitting, het lage bedrag voor een schriftelijke afdoening. Vanaf 1 maart 2021 is dit € 340,00 respectievelijk € 680,00.

Schadevergoeding voor het indienen van het verzoek

Het lijkt er op dat het bij deze wijziging niet gaat om de data wanneer u hebt vastgezeten. Het gaat om de datum van het indienen van het verzoek. Omdat u 3 maanden de tijd hebt voor het indienen van het verzoek, kan het zinvol zijn om te wachten tot 1 maart 2021. Indien u bijvoorbeeld in januari 2021 bent vrijgesproken, is het verstandig om het verzoekschrift in te dienen op 1 maart 2021 in plaats van (bijvoorbeeld) 15 februari 2021. Dit kan u per dag zomaar € 20,00 euro gaan schelen.

Lees alles terug in de nieuwe LOVS Orientatiepunten.

Dit artikel werd bijgewerkt op 9 februari 2021

— 2 Comments —

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *