gratis adviesgesprek bij een strafbeschikking
J. van Breukelen 4 reacties

Vanaf 1 april 2021 is het mogelijk om voorafgaand aan een verhoor bij de Officier van Justitie een gratis adviesgesprek over een strafbeschikking te hebben met een advocaat. Dit geldt voor iedereen en niet alleen voor mensen met een laag inkomen.

Hebt u een uitnodiging gekregen voor een verhoor bij de Officier van Justitie voor het opleggen van een strafbeschikking? Sinds 1 april 2021 kunt u dan voorafgaand aan dit verhoor terecht bij een advocaat voor gratis advies. Dit wordt ook wel het standaard consult genoemd. Het mooie hieraan: er is geen inkomens- en vermogenstoets. Dit betekent dat iedereen er voor in aanmerking komt, ongeacht de hoogte van het inkomen. Ook wordt er geen eigen bijdrage opgelegd. Het is dus echt volledig gratis. De advocaat wordt voor dit gratis adviesgesprek bij een strafbeschikking betaald door de overheid.

Hoe vraag ik een gratis adviesgesprek bij een strafbeschikking aan?

Simpel: neem contact op voor het plannen van een afspraak. Neem daarbij de uitnodiging voor het gesprek en uw legitimatiebewijs mee. Voor het adviesgesprek wordt een uur uitgetrokken.

Wat kan ik bij een dergelijk advies verwachten?

De advocaat kan u uitleggen wat u te wachten staat in het gesprek bij de Officier van Justitie. Hij of zij kan u vertellen hoe u zich moet gedragen, hoe u de Officier van Justitie moet aanspreken en wat uw rechten zijn. Ook zal de advocaat goed luisteren naar uw kant van het verhaal en een inschatting maken van de straf die u kunt verwachten.

De advocaat kan u in dit gratis adviesgesprek over een strafbeschikking niet of slechts beperkt adviseren over de vraag of u er verstandig aan doet om de strafbeschikking al dan niet te aanvaarden. Dat komt omdat de advocaat niet de beschikking heeft over het dossier. Hij of zij heeft alleen uw verhaal en dus niet het verhaal van de politie of een vermeend slachtoffer. Voor een volledig advies is het daarom verstandig om de advocaat ook het dossier te laten opvragen en om de advocaat mee te nemen naar het verhoor. Dit valt echter buiten het gratis adviesgesprek.

Ik wil graag een volledig advies en een advocaat meenemen naar het verhoor. Kan dat?

Jazeker, alleen valt dit buiten het bereik van het gratis adviesgesprek bij een strafbeschikking. Indien u weinig inkomen hebt kan er wel gefinancierde rechtsbijstand (pro deo) worden aangevraagd. Kijk voor meer informatie bij onze tarieven of neem vrijblijvend contact op.

Ik heb een strafbeschikking (boete) van het CJIB gehad. Mag ik dan ook nog een gratis adviesgesprek?

Op dit moment nog niet, maar de minister is wel van plan om dit in de toekomst mogelijk te maken. Het gaat dan wel uitsluitend om boetes die zijn opgelegd voor misdrijven (en dus niet voor overtredingen).

Dit artikel werd bijgewerkt op 5 april 2021

— 4 Comments —

  1. Een oom van me heeft een strafrechtadvocaat nodig denk ik, dus ik wil graag dat hij voor een adviesgesprek een afspraak maakt. Hele goede informatie, dank daarvoor. Ik zal het naar hem doorsturen, hopelijk zal het hem helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *