Van Breukelen Advocatuur

Nieuws

De meest recente ontwikkelingen op het gebied van strafrecht, bestuursrecht, hennepzaken en fiscaal recht. 

De rechter weet het ook niet meer.

Als ouders van kinderen gaan scheiden, komt de oneerbiedige vraag aan de orde: ‘wat kost dat, een kind?’ Het gros van de ouders komt hier gelukkig wel uit met wat gezond verstand, een huishoudboekje en soms een advocaat.

Als het ouders niet lukt om de kosten van de kinderen vast te stellen en vervolgens om te slaan naar ieder van hen, kan de hulp van de rechter worden ingeroepen.  Maar ook de rechters weten het soms niet meer, zoals blijkt uit het persbericht van 3 juni 2015, gepubliceerd op www.rechtspraak.nl.

Wat is het geval? In de wet staat dat de kosten van kinderen door de ouders moeten worden betaald, klinkt logisch toch? Maar sinds een recente wetswijziging, betaalt ook de Nederlandse staat soms fors mee aan de kosten van een kind. Zo kan een alleenstaande ouder die een inkomen heeft rond bijstandsniveau, € 400 per maand ontvangen van de overheid. En rechters willen nu van de Hoge Raad weten of dit geld, dat vaak aan de moeder wordt uitbetaald, bij de berekening van kinderalimentatie moet worden afgetrokken  van de kosten die ouders kwijt zijn aan een kind. Als dat zo is – en de meeste rechters denken er overigens zo over – dan zal dat inhouden dat een grote groep vaders geen of zeer weinig kinderalimentatie meer hoeven te betalen. Leuk voor die vaders, maar het is de vraag of de politiek hier goed over heeft nagedacht. Let echter op dat eerdere  vastgestelde alimentatiebedragen niet vanzelf wijzigen, daar is een advocaat voor nodig!  Voor de liefhebbers hier de uitspraak waarin de rechters het ook niet (meer) weten.

Marc Bannenberg